terapia bowen

Ce este Terapia Bowen si care sunt Beneficiile acestui Tratament

Ar putea Terapia Bowen sa fie solutia pentru bolile lumii moderne care afecteaza totul? De la corp (durerea din spate, durerile de cap, indigestia) la starea mentala (stres si anxietate) – deseori multi observa sau nu – si este aproape imposibil sa gasesti un tratament care sa ajute in totalitate.

Credem ca da.

Ce este Terapia Bowen?

O tehnica holistica care consista in presiuni aplicate in diferite zone ale corpului la viteze si directii diferite – zonele pot fi din varful degetelor de la picioare pana la cap – lucreaza direct la tinta pentru a relaxa tesutul conjunctiv, cunoscut ca si fascie.

“Tintim zone care sunt ‘inghetate’ eliberand restrictiile din fascie”, spune Michael Patrick, Director al Bowen Therapy UK, cu care ma consult pentru tratamentul meu, ” de asemenea, eliberand receptori si nervi care controleaza miscarea, echilibrul si tensiunea din muschi”. In comparatie cu un masaj, care foloseste tehnici de apasare a muschilor activand modul anti-stres al corpului, aceste “eliberari” sunt facute la presiuni carora corpul nu le rezista si nu provoaca sistemul natural de aparare.

Ce trateaza Terapia Bowen?

“Pur si simplu, Bowen initiaza un raspuns vindecator a corpului”, spune Patrick. Miscarile intervin cu semnalele creierului pentru a determina corpul sa se elibereze de tensiune, stres si emotii, dar si restaurand postura initiala stocata in creier. Tehnica Bowen pune corpul la munca; terapistul iti face un masaj si corpul face restul muncii.

Dar ce probleme rezolva? Atat durerile de gat, de spate, migrenele, cat si postura corpului – majoritatea plangerilor apartin celor care muncesc la birou – Bowen poate ajuta la tratarea problemelor incheieturilor, sistemelor respiratorii, sistemelor digestive, dar si problemelor de fertilitate. Trateaza o lista intreaga de probleme, dar Bowen va trata nu doar simptome, ci si cauzele.

Ce sa te astepti de la Terapia Bowen

Fiecare programare cu terapistul urmareste un proces similar. De fiecare data, terapistul Bowen – Patrick, in cazul meu – te intreaba cum te-ai mai simtit si daca ai dureri sau migrene puternice pe care vrei sa le tratezi. Nu am probleme majore, dar daca tu ai, vor fi luate in calcul. De la postura corpului meu – putin cocosat, cu picioarele nu prea drepte – la cum maxilarul se misca, terapistul ia in calcul orice problema pe care eu nici macar nu am observat-o.

In timpul tratamentului, nu se intampla nimic diferit; el observa ca am tendoane foarte stranse, care ar avea sens dupa o operatie la unul dintre ele, facuta cu cativa ani inaine. El sugereaza ca tendoanele stranse te afecteaza atat fizic cat si psihic. Nu as avea nici macar o idee despre asta, dar pare logic ca multe dintre problemele corpului sa interactioneze direct cu modul cum ne simtim.

Tratamentul consta in repaus total (in pozitia de masaj) pentru 45 de minute si pana la o ora. Intre fiecare “set” de miscari, terapistul va parasi camera pentru o anumita perioada. Acest lucru poate sa te ingrijoreze, dar Patrick imi spune ca pauzele acorda timp corpului sa simta corespunzator fiecare set de miscari. Smecheria, cum mi-a fost spusa, este sa fi constient de corpul tau si sa nu te panichezi.

In decursul lunii viitoare, in timp ce voi merge la terapie in fiecare saptamana, Patrick va lucra la orice problema pe care o gaseste. Cea mai usor de observat problema a fost cea cu maxilarul meu. Poti sa ai multe emotii in maxilar, care se pot manifesta prin inclestarea sa sau macinarea dintilor, de exemplu, si problemele sunt constante pana apare procesul de eliberare.

Cand a lucrat prima oara in acesta zona, am putut sa simt eliberarea stranie de toxine strabatandu-mi toata fata, odata oferindu-mi o migrena. Dupa aceea, mi s-a spus ca s-ar putea sa ma simt emotional datorita numarului mare de emotii eliberate, si exact asta s-a intampla. Adaugati la asta si un numar mare de vise ciudate si lucide cu un somn nelinistit – asa cum a prezis – si Bowen m-a convins.

Te poate ajuta si cu o mahmureala mare. Dupa o noapte alba, am simtit o durere ciudata in mijlocul spatelui – rinichii mei – pentru care Patrick a pregatit un drenaj limfatic. Dupa 45 de minute, m-am simtit de 10 ori mai energic si oboseala de care nu puteam scapa a disparut; mahmureala a fost vindecata.

De ce ar trebui sa incerci Terapia Bowen

In doar cinci sesiune, postura mea s-a imbunatatiti, impreuna cu complexitatea reimprospatata (da, face si asta) si cu tensiunea redusa, migrene reduse. Am mers fara nici macar o asteptare si am iesit cu conștientizarea puterii corpului meu si cu un nou mod de a scapa de stres.

De cate sesiuni voi avea nevoie?

Durata sesiunilor va fi diferita in functie de circumstantele fiecarui individ, dar te poti astepta la sesiuni intre 45 de minute si o ora.

Pentru a scoate cat mai multe beneficii din sesiunile tale, terapistul ar putea recomanda doua sau trei sesiuni consecutive in fiecare saptamana. Astfel, vei avea ocazia sa vezi cum raspunzi la terapie. Daca vrei sa mai continui si dupa aceea, este normal sa consideri sesiuni mai rare in viitor.

In unele cazuri, oameni au raportat reactii adverse a tratamentului Bowen. Printre acestea sunt simptome asemanatoare cu raceala, migrene, oboseala si rigiditate. Practicantii de sanatate holistica au recunoscut un proces pe care ei il descriu ca fiind ” criza vindecatoare”.

Tom Bowen descrie acest proces ca fiind unul in care corpul revine la “setarile din fabrica”. In timp ce corpul lucreaza sa elimine stres si toxine, tehnica Bowen se adreseaza problemelor din radacina. In unele cazuri, aceste probleme se intind spre suprafata ca si o “criza vindecatoare”, amintindu-ne ca avem probleme nerezolvate.

Chiar daca experimentam o reactie, este important sa continuam cu tratamentul. Discuta cu terapistul orice reactie adversa. Vor putea sa iti ofere sfatul potrivit cum ar fi hidratarea corecta, efectuarea de exercitii sau alte trucuri care sa te ajute cu simptomele tale.